Verzorging en onderhoud hortensia`s

Wilt u weten welke soorten hortensia`s wij verkopen kijk dan onder het kopje hortensia`s foto`s/prijzen. Hier kunt u ook de hortensia`s bestellen.

 Hydrangea’s zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dit is te danken aan de vele mogelijkheden die de hydrangea biedt. Het is een plant die van het eind van het voorjaar tot het begin van de winter mooi is. De verkleuringen van de bloem zijn uniek. Sommige hydrangea’s hebben ook een heel mooie verkleuring van het blad. Hij kan gebruikt worden als heester in de border, als potplant en niet te vergeten als snijbloem of droogbloem.
De hydrangea familie bestaat uit verschillende cultivars, de meest bekende worden verder toegelicht. Ook wordt algemene informatie gegeven over de voeding, snoei en het kleuren en drogen.

Cultivars:
Hydrangea macrophylla: De meest voorkomende en bekende hortensia. Deze is bladverliezend.
Je  hebt ze met de bolvormige bloemen, en met de afgeplatte bloemschermen de zgn. ‘lacecap’ of schermbloem.
De hydrangea macrophylla heeft graag een niet te droge plaats in de halfschaduw.
Sommige variëteiten kunnen beter tegen de zon dan anderen, maar verlangen dan erg veel water.
Deze hydrangea varieert in grootte van ± 60-70 cm tot ± 250 cm.


Hydrangea serrata: Deze hydrangea wordt ook wel de japanse of  berghydrangea genoemd.
Hij groeit van oorsprong in het koele bergklimaat, en dus zeer winterhard. Hij is bladverliezend en wordt niet hoger dan ± 150 cm. en is fijner van structuur als de macrophylla.
Voor de standplaats geldt hetzelfde als voor de hydrangea macrophylla.

Hydrangea paniculata: Deze bladverliezende hydrangea wordt ook wel pluimhortensia of schapenkop genoemd. Dit komt door de pluim of kegelvormige bloemen, die bij sommige variëteiten wel 30 cm. lang kunnen worden.
Ze verdragen zowel halfschaduw als volle zon. In de volle zon hebben ze natuurlijk graag wat meer water. De bloemkleur verloopt meestal van wit naar roze.
Omdat deze hydrangea op het 1-jarig hout bloeit ,ben je verzekerd van goede bloei, ook bij late nachtvorst.
Deze hydrangea varieert in grootte van ± 0.6 tot ± 3 m

Hydrangea aspera: Dit is een  bladverliezende hydrangea met een behaard blad. Hij is afkomstig uit Azië.
Hij heeft graag een beschut plekje in de halfschaduw of volle schaduw. Sommige types hebben een uitzonderlijk groot blad. Onder optimale omstandigheden kan een h. Aspera 1.5  tot 4 m. hoog worden. De h. Aspera heeft altijd een schermvormige bloeiwijze.

Hydrangea involucrata: Een klein, langzaam groeiende, bladverliezende hydrangea soort tot max. 1 m. Hij heeft licht behaarde bladeren en stengels. Deze hydrangea heeft een goed beschutte plaats nodig. Is iets vorstgevoelig. Hij valt op door de bijzondere bloeiwijze. Vooral de bloemen van de hydrangea involucrata ‘Hortensis’ zijn heel bijzonder, het zijn net heel kleine trosroosjes.

Hydrangea arborescens: Deze bladverliezende hydrangea is afkomstig uit Noord-Amerika. Omdat deze hydrangea net als de paniculata op het 1-jarig hout bloeit ,ben je verzekerd van een goede bloei, ook bij late nachtvorst. Hij kan scherm of bolle witte bloemen hebben. Als bolle bloem is de ‘Annabelle’ zeer bekend. Tegenwoordig is er ook de sterkere Annabelle ( Hydrangea arb. Incrediball of ook Strong Annabelle genoemd). Je hebt nu ook een roze variant de Hydrangea arb. Invincibelle. Ze verdragen zowel halfschaduw als volle zon. In de volle zon hebben ze natuurlijk graag wat meer water.
 


Hydrangea quercifolia: Deze bladverliezende hydrangea is net als de arborescens afkomstig uit Noord-Amerika.
De grootte varieert van 1,5 m. tot 2,5 m.
Hij valt op door zijn mooie bladeren die lijken op die van de Amerikaanse eik. Ze krijgen dezelfde prachtige rode herfstkleur. De afschilferende schors ziet er ook zeer apart uit.
Ze hebben pluimvormige bloemen. De witte bloem varieert van een zeer open bloem tot een heel volle bloem.  Hij heeft graag een warm plekje en kan in de volle zon.

Hydrangea anomale: Bij ons de hydrangea anomale petiolaris, beter bekend als klimhortensia.
Het is een bladverliezende klimmer uit het Himalaya gebergte. Hij kan tot 15 m. hoog worden. Na enkele jaren krijgt hij hechtwortels en kan zichzelf vasthechten. De platte, losse witte bloemschermen bloeien vanaf juni. (eerder dan de andere hydrangea’s) . Kan zowel tegen een noord als tegen een zuid muur. Hij staat net als alle hydrangea’s graag op een wat vochtige grond.  Een heel goed alternatief voor de hydrangea anomale petiolaris is de Schizophragma hydrangeoides. Hij is verwant aan de hydrangea anomale en klimt ong. 10m.hoog. Hij heeft graag een vochtige standplaats in de volle zon of halfschaduw. Deze kan zelfs in de volle schaduw maar zal dan minder uitbundig bloeien.

Voeding: Je kunt een hydrangea het beste bemesten zodra de eerste bloemknoppen te zien zijn. Doe je dit eerder dan loop je de kans dat de plant heel mooi groot en groen wordt maar weinig bloemen krijgt. Let op dat je niet teveel mest geeft. Bij overmatige bemesting heb je kans op verbranding van wortels en/of bladeren. Ook krijg je een minder compacte plant die in een droge periode eerder zal verbranden. Na half/eind augustus nooit meer bijmesten zodat de plant goed kan afharden en stevig de winter ingaat.
Bemesting is het beste met een meststof speciaal voor bloeiende heesters. Deze moet ongeveer de NPK-verhouding  12-12-17 hebben.
Wil een plant slecht bloeien, dan wil het ook wel eens helpen om de plant voor de langste dag rond te steken. Planten die in pot gehouden worden hebben behoefte aan vaker en meer mest. Dit kunt u het beste doen met een meststof die ook gebruikt wordt voor eenjarige, bloeiende planten. Deze meststof is ook bij ons verkrijgbaar. 

Snoeien: Hydrangea’s die bloeien op 1-jarig hout: hydrangea arborescens en hydrangea paniculata. Ook zijn er nieuwe macrophylla`s gekweekt die op 1-jarig hout bloeien zoals bijv. de Forever and ever en de Endless Summer
Deze kunnen elk jaar vanaf half maart gesnoeid worden op ong. twee ogen.  Zo hou je de struik mooi in vorm en wat kleiner. De struik wordt echter steviger door hem iets minder kort te snoeien (bijv. tot op de helft). Natuurlijk kun je dit laatste ook toepassen als je de struik graag echt heel groot hebt. (Het is dus niet noodzakelijk om te snoeien). De bloemen mogen er na de bloei afgeknipt worden, maar eigenlijk is dit jammer, want ’s-winters met een sneeuwdek ziet dit erg mooi uit. (Niet snoeien voor de winter i.v.m. invriezen van de gesnoeide  takken)

Hydrangea’s die bloeien op overjarig hout: hydrangea macrophylla, hydrangea serrata, hydrangea aspera, hydrangea involucrata, hydrangea quercifolia.
Deze hydrangea’s vormen tijdens de zomer de knoppen voor het volgend jaar. Ga je ze in het voorjaar helemaal kort snoeien, dan zul je dat jaar (meestal) geen bloemen hebben.
Als je echter vind dat een struik echt veel te groot is, kun je hiervoor kiezen en voor lief nemen dat deze 1 jaar (vrijwel) niet bloeit, maar je krijgt wel een mooie struik terug. Je snoeit de plant dan op ong. 40 cm. hoogte.
Beter is de verjongingssnoei toe te passen. Dit wil zeggen dat je 1/3 van de lange, oude stengels die verhout zijn helemaal verwijdert. Als je dit 3 jaar doet, dan verjong de plant dus helemaal in 3 jaar tijd. De beste tijd hiervoor is half januari-begin februari. Je ziet dan het beste wat oud hout is en je beschadigt niet zo snel de nieuwe knoppen.

Kleur: Zowel bij de hydrangea macrophylla als de hydrangea serrata zie je vaak bij de kleur van de bloem rose / blauw staan.
Dit zijn dan hydrangea’s waarvan de bloemkleur afhankelijk is van de zuurgraad van  de grond.
Op kalkrijke grond zullen deze hydrangea’s rose/rood kleuren. Is de PH van de grond lager dan 5,5 dan zullen deze hydrangea’s  blauw/paars kleuren. Men spreekt dan van zure grond.
Om de hydrangea op kalkrijke grond toch blauw te krijgen zul je gebruik moeten maken van Kali-aluin of Aluminiumsulfaat. Wij gebruiken zelf Kali-aluin en deze is ook bij ons verkrijgbaar. Je gebruikt 20-100 gram aluin, afhankelijk van de grootte van de plant. Een eenjarige kleine plant ong. 20 gram en een volwassen plant van ong. 1 meter doorsnee 100 gram. Kali-aluin voeg je in september toe. Je kunt dit op twee manieren doen:

Aangieten: Je lost 20 tot max.100 gram (afhankelijk van de grootte van de plant.) kali-aluin op in ruim lauw water en dit dicht bij de plant gieten. let op de aluin mag de bladeren niet raken!!

Strooien: Je strooit in september ong. 20 tot max. 100 gram (afhankelijk van de grootte van de plant.) kali-aluin bij de plant en dat je hark je in. (je kunt dit het beste op één plaats doen om verbranding van de wortels te voorkomen).
Achteraf moet de plant goed vochtig gehouden worden bij allebei de methoden.
Op kalkrijke grond zul je dit elk jaar moeten herhalen.  Om hydrangea’s intens (donker)blauw of (donker)paars te krijgen zul je ook nog een flinke hoeveelheid turf in het plantgat moeten doen. Een voorbeeld hiervan is de hydrangea macrophylla hobergine. Deze krijgt dus echt alleen die mooie donkere aubergine kleur als je dit allemaal toepast.
Op zure grond een hydrangea rose laten kleuren is moeilijker. Je kunt in de winter kalk strooien, maar dit levert niet altijd succes op.

Drogen: Hydrangea’s drogen gaat niet altijd even gemakkelijk. Goed indrogen is van heel veel invloeden afhankelijk bijv. de weersomstandigheden. Bij een heel vroege hete zomer verbranden de jonge bloemen heel snel en kunnen niet meer gedroogd worden. Veel regen geeft bruine verkleuring van de bloemen waardoor ze niet meer geschikt zijn om te drogen. Het beste is de bloemen zolang mogelijk aan de struik te laten zitten voor de mooie verkleuring. Ze moeten al papierachtig aanvoelen en ritselen als ze geplukt worden. Ze kunnen het best ’s morgens vroeg geplukt worden.
Er zijn verschillende manieren om de bloemen te drogen.
Als je bloemen wil drogen door ophangen, moet je er op letten dat ze donker maar vooral goed droog hangen, anders gaan ze schimmelen.
Drogen op water doe je door zoveel mogelijk blad te verwijderen en zet vrij korte stengels op een beetje water. Zo laat je ze langzaam indrogen. Je kunt evt. een beetje snijbloemvoedsel toevoegen. Je kunt ze ook in steekschuim steken, let wel op dat deze niet te nat is i.v.m. schimmel.
Drogen op glycerine doe je door water met glycerine aan de kook te brengen in een verhouding van 2 staat tot 1. Je laat het mengsel afkoelen en zet de bloemen in een vaas met ong. 10 cm van dit mengsel. Zodra de stengels en bloemen wat vettig aanvoelen kunnen ze uit de vaas worden gehaald en verwerkt. Voorwaarde voor deze methode is dat je jonge takken hebt, met verhouten takken lukt dit niet.


Voor de eigenschappen ( mooi blauw kleuren, mooie herfstkleur ect.) van de hortensia`s klik op deze link:  eigenschappen hortensia's. Heeft u  na het lezen van deze informatie nog behoefte aan diepgaandere informatie kijk dan onderaan naar de literatuurlijst, waar een paar hele mooie gespecialiseerde hydrangea boeken vermeld staan. Deze zijn voor de liefhebber het lezen waard. U kunt ook terecht op de site van Hovaria:  http://www.hovaria.com 

Literatuurlijst: Het grote hortensiaboek  van  C.J. van Gelderen                                                                             
                      Hortensia en haar zusjes van  Ivo Pauwels en Guy Pieters.                                                      
                      Hortensia’s, de vele gezichten van de hydrangea van Florentine van Eeghen     
 

© 2006 - 2024 `t Veld Tuinplanten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel